Luovan ajattelun arkipäiväistäminen – megatrendi on jo täällä

Julkaistu 30. maaliskuuta 2025 klo 10.44

En tarkoita luovalla ajattelulla vain taidetta tai kädentaitoja, vaan paljon laajempaa muutosta siinä, miten suhtaudumme ongelmien ratkaisuun, oppimiseen, työntekoon – ja elämään ylipäätään. Luova ajattelu on nousemassa yhdeksi tärkeimmistä tulevaisuuden suunnista. 

Sillä ei ole väliä, oletko maanviljelijä, opettaja, hoitaja, yrittäjä tai opiskelija – luova ajattelu on osa kaikkien arkea. Se ei katso ammattia tai alaa, vaan kulkee mukana arjen tilanteissa, joissa tarvitaan uusia oivalluksia ja rohkeutta kokeilla toisin.

Sitran Megatrendit 2023 -raportti ja useat muut asiantuntija-artikkelit nostavat esiin, että luovuus, kriittinen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky ovat keskeisiä tulevaisuuden taitoja, joita tarvitaan yhä monimutkaistuvassa maailmassa. Luova ajattelu toimii näiden taitojen yhdistävänä tekijänä ja voimana.

Luova ajattelu lähtee liikkeelle arjesta – pienistä havainnoista, kokeiluista ja oivalluksista. Se ei vaadi täydellistä suunnitelmaa tai suurta inspiraatiota. Usein se on käytännönläheistä ongelmanratkaisua, joka auttaa eteenpäin silloin, kun maailma ympärillä muuttuu tai asiat tuntuvat mutkikkailta. Luovassa ajattelussa on kyse rohkeudesta katsoa asioita vähän eri kulmasta – laatikon ulkopuolelta.

Digitaalinen sisältö on uuden arjen kieltä

Tänä päivänä suuri osa arjen vuorovaikutuksesta, oppimisesta ja vaikuttamisesta tapahtuu digitaalisesti. Digitaalinen sisällöntuotanto ei ole vain viihdettä tai markkinointia – se on kansalaistaito.

Jokaisen ei tarvitse osata editoida videoita tai kirjoittaa blogia (vaikka ei se haittaisi). Mutta jokaisen täytyisi osata ajatella luovasti ja kriittisesti digitaalisissa ympäristöissä – ymmärtää, mikä vaikuttaa, mitä kannattaa sanoa ja miten osallistua keskusteluun rakentavasti.

Kriittinen ajattelu ei tarkoita kyynisyyttä, vaan kykyä tarkastella asioita monesta näkökulmasta, arvioida lähteitä ja tehdä perusteltuja johtopäätöksiä. Se kulkee käsi kädessä luovuuden kanssa: toinen kysyy ”entä jos”, toinen ”miksi” – molemmat tarvitaan.

Luovuus on asenne

Luovuus ei ole taiteilijoiden yksinoikeus. Luovuus on parhaimmillaan asennetta ja ajattelun joustavuutta. Nykypäivän monimutkaisissa ympäristöissä luovuus on yhteisöllistä ongelmanratkaisua, tarinankerrontaa ja näkökulmien jakamista. Luova ajattelu on kykyä sanoittaa monimutkaisia asioita yksinkertaisesti, herättää tunteita, mutta myös tarjota ratkaisuja – alasta riippumatta ja samaan aikaan monialaisesti.

Arkinen luovuus on pieniä tekoja, ei suuria linjauksia

Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, eikä kehitys edellytä aina valtavia tai näyttäviä investointeja. Pienet, harkitut kokeilut, uudenlaisten näkökulmien avaaminen voivat käynnistää suuria muutoksia – arjen tasolla.

Eivätkä suuret muutokset aina tarvitse olla se tavoite. Joskus riittää, että teemme asioita vähän eri tavalla kuin ennen. Ajattelen, että luovan ajattelun arkipäiväistäminen tarkoittaa sitä, miten suhtaudumme arkeen kotona ja arkeen työssä – pienin askelin, kokeillen ja uskaltamalla myös epäonnistua.

Kyse on kyvystä nähdä mahdollisuuksia sielläkin, minne ei yleensä katsota.

Oma pohdinta

Luova, luovempi, Lapua on minun ajatus ja esimerkki siitä, miten megatrendin voi tuoda konkreettisesti näkyväksi. Se ei ole brändikikka, vaan näkemys: miten yhdistää luova ajattelu arjen rakenteisiin, päätöksiin ja palveluihin. Vasta sen jälkeen voidaan puhua mahdollisuudesta tehdä muutoksia.

Luova ajattelu ei ole tulevaisuuden taito – se on tämän päivän selviytymiskyky.

 


Lähde: Sitra, Megatrendit 2023 – www.sitra.fi

Sitran sivuilla on paljon hyviä artikkeleita ja mielenkiintoista luettavaa.

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.