
Millainen ja miten minäkuva muodostuu verkossa ja heijastaako verkkominä todellista identiteettiä somen jatkuvassa vuorovaikutuksessa?
Mikä on identiteetti
Identiteetti on moniulotteinen käsite, joka tarkoittaa ihmisen omakuvaa ja käsitystä omasta itsestään. Identiteetin muodostumiseen vaikuttavat elämänkokemukset sekä henkilökohtaiset valinnat, sekä niiden lisäksi myös se, miten muut ihmiset kokevat ja näkevät meidät.
Identiteettiin kuuluu useita osa-alueita, kuten sosiaalinen, kulttuurinen, sukupuoli-, ammatti-identiteetti. Ihminen voi kuulua erilaisiin ryhmiin ja yhteisöihin, ja nämä kaikki elementit muokkaavat käsitystä siitä, kuka on ja mihin kuuluu.
Identiteettiä voi rakentaa
Omaa identiteettiä voi myös rakentaa ja muokata asettamalla itselle tavoitteita, jotka tukevat omaa käsitystä siitä, kuka minä olen. Esimerkiksi henkilö voi päättää korostaa tiettyjä arvoja tai ominaisuuksia osana identiteettiään, jotka vahvistavat haluttua minäkuvaa. Tämä voi tapahtua niin työelämässä, sosiaalisissa suhteissa kuin henkilökohtaisissa projekteissakin.
Mutta joskus valintojen tekeminen ei ole helppoa, etenkin silloin, kun elämässä on epävarmuustekijöitä tai suuria muutoksia edessä. Silloin oman suunnan löytäminen voi olla vaikeaa, ja identiteetin eri osa-alueet saattavat olla ristiriidassa keskenään.
Jatkuva muutos
Identiteetti ei ole pysyvä. Se muuttuu ja kehittyy koko elämän ajan. Identiteetin muodostuminen fyysisessä maailmassa ja verkossa eroaa monin tavoin, mutta niillä on myös yhteisiä piirteitä. Molemmissa ympäristöissä identiteetti rakentuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa, mutta verkko tuo mukanaan lisää valintoja ja myös haasteita.
Minäkuva verkossa
Identiteetti internetissä ja sosiaalisessa mediassa on monimutkainen kokonaisuus, joka muotoutuu jatkuvassa vuorovaikutuksessa verkon palveluiden sekä muiden ihmisten ja ryhmien kanssa. Verkossa voidaan luoda ja esittää identiteettiä vapaammin. Voimme valita, mitä ominaisuuksia ja arvoja korostamme. Verkossa on myös mahdollista luoda useita identiteettejä ja profiileja eri alustoille.
Vuorovaikutus on verkossa nopeaa ja tavoittaa suuremman yleisön kuin fyysisessä maailmassa. Nopeus voi vaikuttaa siihen, miten identiteetti kehittyy ja muuttuu, koska palaute ja reaktiot ovat välittömiä ja laajalle leviäviä. Identiteetti suhteessa teknologiaan myös muuttuu, koska teknologia itsessään kehittyy. Digitaalinen identiteetti ei ole irrallinen fyysisestä maailmasta, koska myös fyysisen maailman yhteisöjen roolit sekä normit muokkaavat digitaalista käyttäytymistä ja itseilmaisua.
Nuoren identiteetti verkossa
Erityisesti nuoruus on voimakkaasti vaikuttava ajanjakso minäkuvan ja identiteetin muodostumisessa. Silloin lapsuuden konkreettisesta toiminnasta siirrytään nuoruuteen, oman itsensä määrittelyn aikaan. Sosiaalinen rooli ja ideologia alkavat vaikuttaa minäkuvaan ja nuori aloittaa kertomuksen itsestään, millaisena hän itseään haluaa rakentaa, esittää ja ylläpitää.
Sosiaalinen media vaikuttaa nuorten identiteetin muodostumiseen vahvasti. Nuoret viettävät paljon aikaa somessa ja myös vertailun kohteet ovat laajemmin nähtävillä. Verkossa olemme tietoisia siitä, kuka katselee profiilia, ja on siten mahdollista rakentaa aktiivisesti ihanteellista identiteettiä sen mukaisesti, miten halutaan tulla nähdyksi.
Useimmat sosiaalisen median tutkimukset keskittyvät negatiivisiin vaikutuksiin, mutta sosiaalisella medialla on myös myönteinen rooli nuorten identiteetin rakentumisessa. Henkilökohtaisissa vuorovaikutustilanteissa nuoret saattavat kokea hermostuneisuutta ja epämukavuutta, mutta verkossa viestintä tarjoaa väylän näiden tuntemusten voittamiseen. Digitaalisissa ympäristöissä on helpompi hallita sitä, miten muut näkevät heidät, mikä tekee sosiaalisten kontaktien luomisesta luontevampaa ja vähemmän jännittävää.
Sosiaalinen media voi myös tarjota apua yksinäisyyden tunteisiin ja vahvistaa itsevarmuutta, sillä nuoret voivat löytää samanhenkisiä ikätovereita ja rakentaa merkityksellisiä suhteita. Tämän seurauksena sosiaalinen pääoma – eli sosiaalisten suhteiden kautta saatavat resurssit – voi kasvaa. Lisäksi somen kautta nuoret saavat mahdollisuuden myös turvalliseen identiteetin etsintään ja sosiaaliseen tukeen, jotka ovat keskeisiä elementtejä itsetunnon kehittymisessä. Nämä prosessit ovat välttämättömiä nuoren terveelle kehitykselle ja identiteetin muodostumiselle, sillä some voi tarjota mahdollisuuden oppia tuntemaan itsensä paremmin.
Oikeudenmukaisuus
Teknologian oikeudenmukainen kehitys vaatii, että ymmärretään, miten digitaalisen identiteetin rakentumisen tekijät vaikuttavat ihmisten välisten suhteiden dynamiikkaan, tasa-arvoon ja osallisuuteen verkossa. Teknologia on itsessään neutraali väline, mutta sen soveltaminen ja vaikutukset ihmisiin, yhteiskuntaan ja kulttuuriin voivat olla monimutkaisia ja syvällisiä. Siksi yhteiskuntatieteilijöiden ja teknologia-asiantuntijoiden yhteistyö on tärkeää, jotta digitaalinen maailma kehittyy ihmiskeskeisesti.
Inhimillinen ulottovuus
Ilman humanistista ja yhteiskunnallista näkökulmaa teknologian kehitys voi edistää vain tehokkuutta ja voittoa, mutta jättää huomioimatta inhimillisen ulottuvuuden, mikä voisi lisätä eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. On keskeistä, että digitaalinen maailma olisi osallistava ja ihmislähtöinen – keskittyen siihen, miten teknologia voi parhaiten palvella ihmisiä.
Kirjoitus perustuu Digitaalisen yhteiskunnan rajapinnoilla tehtävään: Sosiaalisuus ja identiteetti verkossa.
Lähteet:
https://kohtaanuori.metropolia.fi/nuoren-identiteetin-rakentaminen-kohtaamisessa/
M. Jyanthi, 2022, Social Media and Identity Formation – The Influence of Self-Presentation and Social Comparison. Saatavilla (https://www.researchgate.net/publication/362703086_Social_Media_and_Identity_Formation_-_The_Influence_of_Self-Presentation_and_Social_Comparison)
Verkkoluennot, Helsingin avoin yliopisto, Digitaalisen yhteiskunnan rajapinnoilla.
Lisää kommentti
Kommentit